Vin Opbevaring

Her finder du alt om Vinskabe, Vinreoler og råd til hvordan du opbevarer vinen bedst.

Vælg den rigtige serverings- og opbevaringstemperatur til vinen

Det er vigtigt, at du vælger den rigtige temperatur af vine og champagne, når det kommer til opbevaring og servering. Begge dele er vigtigt at have styr på af forskellige årsager. Opbevaringstemperaturen sørger for, at vinen eller champagnen beholder sin smag i længst mulig tid.

Desuden er det værd at bemærke, at noget vin kan holde til at blive opbevaret i mange år, mens noget vin skal drikkes inden for et par år. Uanset om vi snakker om langtidsopbevaring eller korttidsopbevaring, så er det vigtigt med den helt rigtige opbevaringstemperatur.

Når det kommer til serveringstemperatur, handler det om, hvilken temperatur som giver den bedste smag. Dette fremmer både vinens smag, og samtidig gør det også maden bedre, som du drikker vinen til.

Målet med denne oversigt er, at du får hundrede procent styr på, hvordan du får det maksimale ud af smagen på forskellige vine og champagne.

Rødvin – temperatur

Rødvine skal opbevares mellem 12-19 grader. Det er især varme, som du skal passe på med, når det kommer til rødvin, da det ødelægger smagen i rødvin. Hvis din rødvin bliver for varm, ender den med at miste sin smag og aroma, og du får en rødvin som er en flad fornemmelse.

På de fleste vine står der, hvordan du skal opbevare dem, men her får du en generel oversigt over de forskellige slags rødvine, så du ved, hvad du har at forholde dig til.

Cabernet Sauvignon, Red Burgundy, Barbaresco, Barbera, Barolo, Brunello, Recioto, Malbec skal opbevares ved 17 grader.

Shiraz, Zinfandel, Grand Cru Bordeaux, Ribera del Duero, Carmenere skal opbevares ved 18 grader.

Vintage Port, Banyuls, Madeira skal opbevares ved 19 grader.

Alle vine skal opbevares et mørkt sted med lav luftfugtighed. Det er grunden til, at man tidligere havde vinkældere. I dag kan du også købe vinopbevaringsskabe, som sørger for, at din rødvin har den perfekte temperatur.

Alle disse rødvine kan serveres ved denne temperatur, og generelt siger man, at du kan servere rødvin ved stuetemperatur. Hvis du opbevarer dem ved den nævnte temperatur, så vil vi anbefale dig, at du serverer til den temperatur.

Hvidvin – temperatur

De fleste af os ved godt, at hvidvin skal serveres og opbevares koldere end rødvin, men det er nok de færreste, der har styr på, hvordan hvidvin helt præcist skal opbevares. Mange, der køber hvidvin, opbevarer det alt for koldt, da de opbevarer det i køleskabet. Den optimale temperatur for det meste hvidvin er mellem 8-12 grader.

Alsace Riesling, Italian Whites, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pouilly Fume, Pouilly Fuissé, Gruner Veltliner skal opbevares ved 8 grader. Chenin Blanc, Bordeaux Blanc, Sauvignon Blanc ved 9 grader. Chardonnay ved 10 grader. Condrieu, White Burgundy ved 11 grader.

Hvidvin bliver serveret til samme temperatur, som det bliver opbevaret til. Dvs. at hvis du kender nogen, der har opbevaret hvidvinen i køleskabet, inden I skal drikke den, så husk lige på at lad den stå lidt ude, så du kan smage hvidvinen. Ellers kan I lige så godt drikke en billig hvidvin, hvis I alligevel ikke sætter pris på smagen i dem.

Portvin – temperatur

Portvin skal opbevares på nogenlunde samme måde som rødvin. De fleste portvine skal opbevares ved 14 grader. Du skal herudover følge de samme retningslinjer som ved de andre vine, når det kommer til luftfugtighed.

Når du opbevarer ved 14 grader, så kan du servere din portvin med det samme.

Champagne – temperatur

De fleste ved, at champagne skal serveres og opbevares koldere end hvidvin og rødvin. Der er lidt forskel på, hvilke type af champagne der er tale om. Hvis det er noget, som du vil gemme i mange år og nyde en dag, når der sker noget stort i dit liv, så skal det opbeveres ved 8 grader.

Champagne, som du køber til nytårsaften, skal opbevares ved 6 grader.

Serveringstemperaturen er den samme som opbevaring.

Generelt om opbevaring af vine

Det er de færreste af os, som har en vinkælder, og derfor bør du anskaffe dig et vinopbevaringsskab, så du er sikker på, at alle dine vine holder i længst muligt tid og beholder sin aroma og smag.

Nogle generelle retningslinjer er, at du ikke skal opbevarer samme med noget, som har en stærk lugt, da du kan risikere, at det påvirker vinens smag. Det er, selvom vinen selvfølgelig ikke er åben. Generelt bør du opbevare vin et sted, hvor du kun har vine.

Om du opbevarer i et vinskab, vinopbevaringsskab eller vinkælder, så skal du sørge for, at det er et mørkt rum. Det skyldes, at varmen for solen opvarmer din vin om dagen og så er den koldt om aftenen. Det er ikke godt for din vin, hvis den hele tiden skifter temperatur på denne måde, så det skal du undgå. Selvom du din vin et skab, så vil solens stråler stadigvæk opvarme din vin.

Et andet vigtigt punkt er luftfugtigheden, da et fugtigt klima ikke er godt for din vin. Du skal holde luftfugtigheden under 70%. Dette kan du måle ved at købe et termometer for luftfugtighed. Samtidig kan du også købe en affugter eller luftrenser. Men generelt bør du vælge et rum med en god luftfugtighed, når du opbevarer dine vine. Men hvis du pludselig bliver ramt af fugt, så kan du altid få det væk med en affugter, så du ikke risikerer at miste alle dine vine.

Sådan opbevarer du vinen korrekt

Uanset hvilken type vin du skal opbevare, så er det vigtigt, at du opbevarer vinen korrekt. Her giver vi dig nogle generelle råd til, hvordan du bedst håndterer opbevaring af vin. Til sidst giver vi nogle gode råd til, hvordan du kan indrette din egen vinkælder, selvom du ikke har en decideret kælder.

Altid tænk på vintemperatur

Når det handler om vin, skal du hele tiden tænke over temperaturen der, hvor du opbevarer dine vine. Især varme er meget skadeligt for dine vine, og det er grunden til, at man i gamle dage altid opbevarede vine i en vinkælder.

I dag kan du i stedet købe et vinopbevaringsskab, og det giver dig mulighed for altid at holde den korrekte temperatur på dine vine.

Hvis du vil vide mere om vintemperatur, så se vores store guide om opbevaringstemperatur og serveringstemperatur i toppen af denne artikel.

Undgå direkte solskin på dine vine

Selvom du har styr på dine vintemperaturer, så er det også vigtigt, at du har valgt et mørkt og køligt sted til opbevaring af vin. Hvis du har et vinopbevaringsskab, så er det ikke så vigtigt at selve rummet til dine vine er køligt. Men du skal stadigvæk undgå direkte sollys på dine vine.

Solens stråler kan ødelægge vinen, så selvom du holder den korrekte temperatur, men der hele tiden kommer sollys på dine vine, så er der stor risiko for, at dine vine ville ændre smag, og det skal du for alt i verden undgå.

Du bør også undgå at have lyset tændt med dine vine. Det er ikke et ligeså alvorligt problem som med sollys, men vi ville stadigvæk minimere brugen af lys. Tænd kun lyset når du skal hente en vin.

Nej tak til køleskab til opbevaring af vin

Mange har deres hvidvin i køleskab, men det er vigtigt at påpege, at et køleskab har for lav temperatur i forhold til de fleste vine, som du også kan læse i vores guide om opbevarringstemperatur.

Du kan sagtens opbevare vine i nogle måneder i køleskabet, men vi anbefaler det ikke. Hvis du vil opbevare dine vine i lang tid, så kan du ikke bruge dit køleskab, som normalt er sat til 5 grader. Det er for koldt for dine vine, og du ødelægger smagen på langt sigt.

En af de store problemer med for lave temperaturer er, at vinpropen udvides, og dermed kan der komme luft til vinen, som ender med at ødelægge vinen.

Dvs. at hvis du skal servere din hvidvin til en fest, som du snart holder, så er det ok at opbevare din hvidvin i køleskabet, men du skal huske på, at den skal tages ud inden servering, så den kan få den rigtige temperatur for optimal smag.

Der er også en række andre mindre vigtige ting, som nogle vinelskere snakker om, når de passer på deres vine. Nogle mener, at man skal passe på med vibrationer og andre siger, at det er bedst at opbevarer vinen sidelæns, så selve vinen rammer proppen, og dermed holder den frisk. Det er ikke sikkert, at dette passer, men det kan med 100% sikkerhed siges, at dine vine i hvert fald ikke tager skade af at blive opbevaret sidelæns. Det er en let måde at opbevare sine vine på, så hvis du har lyst til det, skal du blot gøre det.

Lav din egen vinkælder

Der er ingen tvivl om, at de fleste stadigvæk mener, at en vinkælder er det bedste for dine vine. Det er her vigtigt at huske på, hvorfor vi i sin tid fik vinekældere. Det var simpelthen den eneste metode til opbevaring af vin.

Det gør også, at du i dag ikke skal være ked af, hvis du ikke har mulighed for en gammeldags vinkælder. Selv hvis du har, så skal du have styr på en række ting, og det er dermed ikke blot nok at have en kælder. Professionelle vinopbevarere sørger for, at deres vinkælder altid har den korrekte temperatur og luftfugtighed.

Men vi ved godt, at de fleste ikke har råd til at indrette en vinkælder, eller måske har du slet ikke adgang til en kælder, fordi du bor i hus uden kælder eller lejlighed. Her har du heldigvis stadigvæk mulighed for at kunne opbevare dine vine optimalt.

Alt du skal gøre er at købe et godt vinopbevaringsskab, og så er du i gang. Det gode ved det er også, at der er mange ting, du ikke behøver bekymre dig om. Du kan smide dine vine i opbevaringsskabet, og så sørger den for korrekt temperatur. Når der er tale om et lukket skab, så har luftfugtighed ikke nogle betydning for dine vine.

Husk desuden at det ikke er alle vine, som kan opbevares i lang tid. I dag er de fleste vine skabt til at blive drukket inden for et par år, så de bliver ikke bedre af, at du opbevarer dem i lang tid.

Find den rette vinreol

Når du skal opbevare dine vine, har du mulighed for en række forskellige vinholdere, vinskabe og vinreoler. Hvad der passer bedst til dit hjem, er helt op til dig, da de alle sammen er gode løsninger. Men det er klart, at en vinreol kræver mere plads end et vinskab, så det er også værd at tage med i overvejelserne, når du skal vælge.

Her vil vi hjælpe dig med at vælge ved at beskrive nogle af dine muligheder, og så kan du afgøre, hvad der passer bedst til din vinopbevaring.

Vinreol eller vinskab?

Der er ikke noget rigtigt eller forkert, når det kommer til vinopbevaring. I hvert fald ikke hvis du sørger for at have styr på det grundlæggende, som vi skrev om i vores guide om vinopbevaring.

Det er både en smagssag og selvfølgelig også, hvad der kan lade sig gøre i dit hjem. Hvis du bor i lejlighed eller ikke har ekstra plads i dit hus, så bør du overveje at få et vinskab. Vinskabe kan fås i mange forskellige størrelser, så selvom du vælger et vinskab, kan du sagtens have en masse vine i dit hjem. Til erhverv bruges der f.eks. også tit vinskabe, da det er lettere at beholde den korrekte temperatur til vinene. Her bruger de nogle vinskabe, hvor der er plads til mange vine.

Det betyder, at vi anbefaler, at du vælger ud fra din plads. Hvis du har mulighed for at indrette et godt klima til dine vine, kan du sagtens vælge at få en vinkælder eller vinrum. Men hvis du ikke har mulighed for det, vil vi anbefale dig, at du kigger mod de mange vinskabe, som man i dag kan købe.

Der er noget romantisk over en flot vinreol, hvor du har et fantastisk overblik over dine vine. Men her vil vi anbefale dig, at du kigger nærmere på vores guide om opbevaringstemperaturer for vine i toppen af denne artikel, hvis du vælger denne løsning. For hvis du har vine til langtidsopbevaring i en vinreol, så er det vigtigt, hvor du har den vinreol henne, så du f.eks. undgår direkte sollys.

En anden mulighed til dit hjem er en vinholder til din væg. Dette er en trendy måde at opbevare de vine, som du skal drikke til hyggelige beginvenheder, da du kan vise dine vine frem. Med en vinholder til væg vil der ofte ikke være plads til mange vine, så vi anbefaler, at du har den i stuen eller ved dit spisebord, hvor du kan have nogle f.eks. vine som passer godt til forskellige retter. Det gør, at du har hurtig adgang til vine til maden, og du kan vise nogle af dine gode vine frem.

Vinreol – Træ

Typisk kan du få vinreol i træ eller i stål, og det er smag og behag, hvad du bedst kan lide. De fleste har deres vinreol i træ, da mange synes, at stål virker lidt for koldt.

Vinreoler har den fordel, at du hele tiden kan sammensætte dem med flere reoler på et senere tidspunkt. Dvs. at hvis du indretter et rum med vinreoler, så kan du sagtens med at gøre hele rummet færdigt i samme tempo, som du får nye vine. Hvis du derimod har et vinskab, så vil du typisk købe ligeså meget plads, som du gerne vil have vine i alt.

Du kan selvfølgelig købe vinreoler, hvor det ikke er meningen, at du skal sammensætte dem med andre reoler. Disse er at foretrække, hvis du allerede ved, at du ikke skal udvide dit vinrum. Sådan en vinreol i træ vælges ofte, hvis du er klar til at indrette hele dit vinrum fra starten af, og du har besluttet dig for, at du vil have en vinreol i træ.

Vinreol – Stål

En vinreol i stål kan, ligesom en vinreol i træ, sammensættes med en ny reol, når du er klar til at udvide din vinkælder. En af de store fordele ved en vinreol i stål er, at det ofte er lettere at gøre den rent i en i træ. Desuden får en vinreol i stål heller ikke en dårlig lugt over tid, som der kan ske med træ.

Du kan både købe en færdig vinreol i stål og en, som du let kan udvide senere. Igen handler det om at vide, hvad dit formål er, når du køber det. På den måde ved du, hvad der er den bedste løsning for dig.

Sådan bygger du dine egen vinreol

Hvis du vil bygge din egen vinreol, så bør du helt klart kigge mod træ. De fleste gør-det-selv guides er baseret på en vinreol i træ. Det skyldes, at det er langt sværere at arbejde med stål end træ, så du kan ikke bare lige sådan bygge en vinreol i stål, medmindre du har det rigtige værktøj.

Træ kan du købe hos en tømmerhandel, og derfor kan alle bygge deres egen vinreol i træ.

I første omgang skal du finde ud af, hvor meget plads du har til din vinreol. Herefter skal du finde ud af, om du vil have en vinreol til væg eller til at stå midt i det hele. Når du helt præcis ved, hvor meget plads du har, så kan du afgøre, hvor mange vine du vil have plads til, og hvor meget plads, der skal være til hver vin.

Når du har gjort det, kan du finde utallige guides på nettet og Youtube, som viser dig, hvordan du bygger din helt egen vinreol eller vinholder i træ.

Find det rette vinkøleskab

Der er mange ting, du skal tænke over, når du skal købe et godt vinskab eller vinkøleskab. De fleste kan i dag godt finde ud af at kigge efter energimærket for at se, hvor meget el et vinkøleskab bruger. Men der er også andre ting som støj, som mange glemmer at tænke over, når de køber et vinskab eller vinkøleskab.

Vi har lavet denne oversigt, så du let kan finde dit næste vinskab eller vinkøleskab. Vi udvider løbende denne guide, når der kommer nye spørgsmål, så alle kan få glæde af svaret på dit spørgsmål. På den måde får alle det perfekte vinkøleskab til deres behov.

Hvor skal vinskabet placeres?

Noget af det første, du skal tænke på, er, hvor dit vinkøleskab skal placeres henne, når du går i gang med at vælge model. Placering har en stor betydning for en række af dine valg. Hvis du vil have det placeret i en central placering i dit hjem, er det vigtigt at støjen er minimal og det er et vinskab i et flot og minimalistisk design.

Men hvis du har et seperat rum til dit vinkøleskab, så behøver du ikke i samme grad tænke over støjen, da du ikke kan høre den i de andre rum, medmindre du køber et vinkøleskab med et meget højt støjniveau. Uanset hvad skal du altid tjekke støjniveauet, som du kan læse mere om længere nede i denne guide.

Placering har også betydning for, hvor stort et vinskab du kan købe. For hvis du vil have det i dit køkken, er det de færreste, som har plads til meget mere end et lille vinkøleskab. Udover højden skal du også huske at kigge på dybden af skabet, da det afgør, hvor mange vine du har plads til.

Selv hvis du vælger et separat rum til dine vine, er det vigtigt at tænke på dybden, da det afgør, hvor meget plads du har til at bevæge dig rundt i dit vinrum. De fleste bliver trætte af, hvis de kun lige kan gå ind i rummet, men de ikke kan bevæge sig frit rundt og kigge på deres vine. For så skal du nærmest tage hver vin ud, når du skal kigge på den.

Derfor bør du altid starte med at måle det rum, som du gerne vil have dine vine i og finde ud af, hvor meget dit vinskab må fylde.

Når du ved det, kan du gå videre til at tænke på alle de andre punkter, som er dem, som afgør, hvor mange penge du skal bruge på et vinskab.

Vinkøleskabe: indbygning eller fritstående?

Når det kommer til vinkøleskabe har du mulighed for at få et indbygget og et fritstående. Det er helt op til dig, hvad du vælger. Fordelen ved et vinkøleskab indbygning er, at det du kan placere det i dit køkken i stedet for et af dine skabe. Eller du kan placeres det inden i et skab, hvis du ikke ønsker, at man skal se dit vinkøleskab.

Hvis du indretter et decideret vinrum, vil de fleste vælge et fritstående vinskab, da vinskabet i sig selv bliver dit møbel. Det samme er der mulighed for, hvis du vil vælge at stille et vinkøleskab i stuen. På den måde bliver det et display over dine vine, og det er blevet en populær måde at have sine vine på de sidste par år.

Med en vinkøleskabsindbygning bør du gør efter en støjfri model, da det er temmeligt forstyrrende at være i sit køkken, hvis du hele tiden kan høre en brummen fra dit vinkøleskab.

Når du køber et vinskab, vil der stå, om det også er oplagt til indbygning. På den måde har du både mulighed for at bruge det med eller uden indbygning, alt efter hvad der passer dig bedst.

Tjek altid energimærket

Mange sparer penge ved at købe et vinkøleskab med et dårligt energimærke, men i længden bliver det en dyr løsning for dig, da du bruger hele din besparelse på el. For miljøet og din pengepungs skyld, vil vi anbefale dig, at du leder efter vinkøleskabe med et godt energimærke.

Alle vinkøleskab har et energimærke, så gå efter dem med energimærke A. På den måde ved du, at de er optimeret i elforbrug. Ofte vil disse skab også skabe mindre støj end vinkøleskabe med et dårligt energimærke. Hvis du ender med at købe et stort vinkøleskab til dit vinrum, så kan du hurtigt ende med at bruge mange penge, hvis du ikke sørger for at vælge nogle med energimærke A.

Vinkøleskab med 2 zoner

I vores store guide i toppen, kunne du læse, at der er forskel på opbevaringstemperaturen, og det er vigtigt, at du tænker over, når du vælger et vinkøleskab. Hvis du f.eks. skal bruge det til at opbevare hvidvin og rødvin, så er det vigtigt, at det kan justeres i grader. Hvis dette er tilfældet, skal du gå efter et vinkøleskab med 2 zoner.

Det betyder, at du kan vælge to forskellige temperaturer til vinkøleskabet. Hvis det er et vinkøleskab med en god opdeling, kan det som sagt både bruges til forskellige typer af vine, men det kan også opdeles i vin til langtidsopbevaring og vin du drikker til maden. Med et større vinkøleskab er dette en god metode, eller hvis du har et mindre vinkøleskab i din stue. Med et større vinopbevaringsrum vil du typisk bruge det til at opdele dine vine efter opbevaringstemperatur, hvor temperaturen er tættere på hinanden, da du har mere plads.

På nedenstående vin-infografik kan du se, hvorfor det er så vigtigt med et vinkøleskab med 2 zoner.

Hvad skal du undersøge med hensyn til støj?

Hele vejen gennem denne artikel har vi snakket om støj, men nu tænker du sikkert, hvordan du ved, om et vinkøleskab larmer for meget. Heldigvis oplyser de fleste producenter, hvor meget et vinkøleskab larmer, men du skal selv vide, hvad du skal kigge efter. For der er ikke nogle, der har tænkt sig at fortælle dig, at deres vinkøleskab larmer, og selvom du kan bytte det, er det langt lettere, hvis du får det rigtige fra starten af.

Du skal kigge efter lydniveauet, som bliver målt i dB for at finde ud af, om det larmer for meget. Typisk ligger vinkøleskabe mellem 32-47 dB, hvor et almindelige køleskab har et støjniveau på ca. 35 dB.

Hvis du vælger et vinkøleskab i din stue eller køkken, vil vi anbefale, at du går efter et vinkøleskab med på niveau med et almindelige køleskab. Hvis vinskabet larmer for meget, kan det hurtigt blive til gene for dig og dine gæster. Men hvis du har et decideret rum til vinskabene, er det ikke nødvendigvis støjen, der er det vigtigste.

Hvis du går meget om i støjniveauet, kan du kigge mod nye modeller af vinkøleskabe, som i stedet for en kompressor er baseret på termoelektrisk køling. Sidstnævnte metode vil ofte larme mindre, men disse vinkøleskab vil også være dyrere. Hvis du vælger et vinkøleskab med lav dB, burde det ikke være noget problem for dig.

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.