I denne artikel beskriver vi de forskellige udbydere af bredbånd i Danmark. Du kan derefter selv bedømme om du vil gå efter billigste pris, omdømme, personlige favoritter eller lignende.
Indholdsfortegnelse
Telia
Telia i Danmark vil gerne tilbyde et alternativ til det danske bredbåndsmarked. Telia har en meget klar til strategi om, at de vil være de bedste i Danmark til at levere bredbånd. Både til privat personer og til erhvervslivet.
Telias danske historie startede tilbage i år 1995, og siden da er der sket meget. Telia hedder i dag ‘TeliaSonera’, og fra begyndelsen har målet været at stille et alternativ til etablerede firmaers bredbåndsløninger. Siden Telia gjorde sin entre på bredbåndsmarkedet, har de nu opnået en position som det 3. største teleselskab i Danmark, hvor der er ca. 2,26 millioner Telia kunder. Telia blev grundlagt tilbage i år 1853 i Sverige, mens Sonera blev grundtlagt i år 1917 i Finland. De to selskaber fandt sammen i år 2002, og er en stor spiller på bredbåndsmarkedet i Norden. Der findes over 100 millioner kunder, der er fordelt i alt 18 lande.
Telia er et af de største teleselskaber i Norden, hvor deres netværk strækker sig over GSM 1800- og GSM 900 netværket. Dette giver en meget ensartet dækning, af bedre kvalitet, over hele alndet. Samtidig er Telia i gang med at udbygge Telia Turbo 3G netværket, som er med til at give deres kunder en bedre og hurtigere oplevelse på deres mobiltelefoner.
Telia bredbånd kan fåes i hele landet, og det er selvfølgelig hurtigt, sikkert og kunder har selvfølgelig mulighed for at få en trådløs bredbåndsforbindelse. Når en kunde har skrevet sig op til bredbånd, så kunden også bredbåndstelefoni oveni. Dvs. at kunden kun betaler for den tid som han/hun snakker i, og slipper for et traditionelt fastnetsabonnement.
I Telias bredbåndspakke følger der SafeMail med, som består af:
Antivirus: Antivirus identificerer programmer fra emails på kundens email konto, inden programmerne bliver downloadet til computeren. Hvis programmet indeholder en mistænkelig fil, så vil kunden modtage en advarelse, inden det downloades.
Spamfilter: Mange Internet brugere døjer med spam mail. Spam mail er uønsket reklamepost, og det er ikke unormalt at en masse uønsket post lander i en brugers indbakke. Med Telia Spamfilter, bliver kundens email sorteret og lagt over i en uønsket post bakke. Funktionen identificerer diverse emails inden brugeren modtager dem på computeren, og dermed sparer Spamfilter på forbruget.
SafeMail giver altså beskyttelse over for genstridige computer vira, som ofte kommer via emails, så du sikkert kan læse mails. Nye computer vira kommer til hver dag, og det kan derfor være svært for Telias software at følge med, og nå at identificere og bremse alle de vira der bliver sendt. Telia opdaterer deres filter én gang i timen, og det er derfor meget sjældent at en inficeret email ikke bliver stoppet i tide.
Med en Telia bredbåndsforbindelse er du sikret en stabil og hurtig forbindelse, hvor du betaler et fast beløb pr. måned. Det vil sig, at du kan surfe alt det du har lyst, uden at skulle betale ekstra for det. Med en trådløs bredbåndsforbindelse har du mulighed for at sidde over alt i dit hjem, helt ledningsfrit, og surfe på nettet.. Eller tilkoble din smartphone til dit netværk, og surfe rundt på den.
Perspekt Bredbånd
På trods af at Perspektivbredbånd er en ung og dynamisk udbyder, der startede ud med at levere bredbånd i Øresundsregionen, kan Perspektivbredbånd i dag levere bredbånd i hele Danmark og Skåne. Og de er i en stadig stigende udbredelse. Perspektiv leverer bredbånd med høje hastiheder til privat personer, som kan få Internet adgang, telefoni og andre bredbåndstjenester.
Foreninger, institioner, boligforeninger, private ejendomskomplekser og virksomsomheder i hele regionen, kan få leveret bredbånd fra Perspektiv.
Perspektiv har satset på moderne teknologi, som har været med til at deres hurtige vækst har været en succes. De har dog stadig en ‘umoderne’ afdeling i virksomheden, og det er kundeservicen.
Perspektiv er ikke gået på kompromis med deres kundeservice, som altid leverer en personlig og engagerende kundeservice. Perspektiv arbejder hårdt på at holde kundekøen så lille som mulig, så kunden ikke bliver udsat for lange ventetider, og uforståelig samtale. De vil være så personlige som overhovedet muligt, da de ved at kunderne er deres levebrød.
Har kunden behov for at der kommer en tekniker ud og installerer deres nye bredbåndsforbindelse, så sender Perspektiv gerne en kvalificeret tekniker ud. Skulle der være problemer med forbindelsen, så kommer teknikeren gerne og kigge på det, og løser det.
Selvom Perspektiv bruger den nyeste teknologi, er det ikke ensbetydende med at det er svært at finde ud af. De har sat fokus på at det skal være let anvendelig teknik, med de seneste tjenester.
Via denne tankegang, kan Perspektiv sikre en stor kapacitet til alle deres kunder, i alle tænkelig situationer.
Siden starten af 2002 har Perspektiv arbejdet hårdt på at bygge, og udvide, det som i dag kaldes Perspektiv nettet. De er igang med at opbygge et omfattende netværk i hele Øresundsregionen, og de har derfor investeret i deres eget fiberoptiske netværk. Dette netværk er Perspektivnettet, og det skal på langsigt være med til at sikre forbrugernes mulighed for høje hastigheder på Internettet. Det er rygraden i Perspektiv, og sammenlagt kan ca. 100.000 hustande kommunikere igennem et Internettet med hastigheder op mod 100 Mbit/s. 900.00 hustande kan bruge netværket med hastigheder op til 24 Mbit/s. Perspektiv arbejder konstant på at udvide deres netværk, og antallet af kunder stiger. Og kunderne er yderst tilfredse med prisen og ydelserne de får, og Perspektivs vision om at blive den mest attraktive udbyder i Øresundsregionen er ikke langt ude i fremtiden.
Perspektiv tilbyder helt op til 50 Mbit/s download og op til 10 Mbit/s i upload via telefonstikket. Udover bredbånd, får kunden også altid et telefon abonnement over i, med ekstra tjenester så som ‘Vis nummer’, ‘VIderestiling’ og meget mere. Man har også mulighed for at tilkøbe fri telefoni, så man kan ringe til alle danske fastnets telefoner for 0 kr. i minuttet. Og det er døgnet rundt. Giver kunden 39 kr. ekstra om måneden, får han/hun ekstra email adresser med masser af plads, så der er plads til alle billederne der skal sendes til venner og/eller familie. Har kunden behov for at kunne surfe rundt på Internettet trådløst, så er der også mulighed for dette.
Mobilt bredbånd ved Telmore
Telmore er endnu en leverandør af mobiltelefoni og mobilt bredbånd. Derudover sælger de også ADSL. Telmore har fra start af været ret fokuseret på deres webshop, som er deres salgskanal. Med en god webshop, har de også samtidig givet en overskuelig måde at få et overblik over produkterne på.
Telmore fik en del kunder ved at tilbyde meget billige mobiltelefoner. De har opbygget et smart system, hvor prisen på ens mobiltelefon afhænger af hvor meget man er villig til at betale løbende, og hvor lang en periode man er villig til at binde sig. Det gav altså mulighed for at få nogle ret billige mobiltelefoner.
Telmore tilbyder også mobilt bredbånd, hvor de har 1 mbit/s, 2 mbit/s og 5 mbit/s. Ved 1 mbit/s har man et maksimalt månedligt forbrug på 2 gb, hvor man med de to andre hastigheder har 10 gb månedligt forbrug.
Som ved de fleste leverandører har Telmore et kort på deres side, hvor man kan se hastigheden i ens område. Det er altid en god idé at tjekke dette før man vælger at købe noget mobilt bredbånd.
Som altid er det vigtigt at vurdere hvad man skal bruge det til, og hvor ofte det skal bruges. Når dette er tænkt igennem, kan det være nemmere at beslutte hvilken hastighed og hvilken type abonnement der passer bedst til en.
Hos Telmore tilbydes kun op til 5 mbit/s, og det er også rigeligt for de fleste. For andre, kan det være, at det ikke er nok, fx hvis man bruger det i forbindelse med arbejde der kræver at hente store filer ned, eller fx computerspil online. I så fald er en højere hastighed et krav, og man skal altså vælge leverandør ud fra dette.
Det største segment indenfor mobilt bredbånd, bruger det lejlighedsvis til fx ferien og forretningsrejsen. Her er det mobile bredbånd en suveræn god mulighed for hele tiden at være online, og ikke miste forbindelsen. Her er Telmores mobile bredbånds løsninger ret gode, da det er forbindelser, som sagtens kan bruges til disse formål. Telmores produkter vil stille langt de flestes behov for hastighed og dækning.
Dækningen kan dog være en af de ting, som ofte kan være til besvær, når det kommer til mobilt bredbånd. Dækningen afhænger helt af hvor man er i landet, og kan påvirkes kraftigt af fx bygninger. Derfor er der ingen garantier for at det vil fungere 100% optimalt på ens adresse.
Det kan altid anbefales, at man kontakter ens kommende leverandør, fx Telmore, og hører lidt ind til om de kender til problemer i ens område eller om dækningen er normal.
Telmores mobile bredbånd kan ofte fås i forbindelse med kampagner, men generelt er prisen omkring 100 DKK for deres langsommeste løsning, 150 DKK for mellempakken og 280 for den bedste forbindelse. Dette kan dog variere, og i forbindelse med kampagner og tilbud, kan man somregel finde ret gode priser.
Telmore markedsfører sig hele tiden, og der er gode muligheder for at hente nogle gode tilbud i forbindelse med dette.
Mobilt bredbånd ved Fullrate
Fullrate er endnu en af de danske udbydere af mobilt bredbånd. De fleste kender Fullrate fra deres markedsføring, hvor man ofte har set dem på siden af busser og i TV-reklamerne. Fullrate er mest kendt for deres almindelige bredbånd, men er også begyndt at udbyde mobilt bredbånd.
Ofte er det en god idé at have den samme leverandør til både bredbånd i hjemmet og mobilt bredbånd. Ikke alle, men nogle, tilbyder specielle tilbud til eksisterende kunder. Det vil sige at man som kunde med almindeligt bredbånd, kan få billigere mobilt bredbånd.
Hos Fullrate tilbyder de to forskellige løsninger. Den ene er en tank-op løsning, som man kender det fra mobiltelefoner med taletidskort. Som Fullrate også skriver på deres hjemmeside, er denne løsning god til folk, der til tider har brug for mobilt bredbånd. Det kan være i forbindelse med ferien i sommerhuset, eller hvis man til tider er på farten med sit arbejde. På denne måde betaler man sit mobile bredbånd hos Fullrate alt efter hvor meget man bruger det. Man logger ganske simpelt ind på deres hjemmeside, hvor man har sin egen profil. Her kan man se ens forbrug og tanke op, så man har mere nettid på sit mobile bredbånd. Fullrates løsning med mobilt bredbånd, hvor man tanker op tilbydes kun med 1 mbit/s, hvilket efterhånden må siges, at være en ret langsom forbindelse. Dog er denne forbindelse ofte nok, når det netop er noget man bruger sjældent, fx når man er i sommerhus. Denne måde at have mobilt bredbånd er utrolig brugt, da mange har internet både hjemme og på arbejde, og derfor sjældent har brug for endnu en løsning. Selvom man har mobilt bredbånd der hvor man normalt er, sker det jo at man er på ferie eller forretningsrejse.
Den anden løsning Fullrate tilbyder indenfor mobilt bredbånd er med en fast månedlig pris. Modsat Tank-selv løsningen kan man her vælge 1 mbit/s, 2 mbit/s og 5 mbit/s. Denne løsnings passer bedre til folk der ofte bruger deres mobile bredbånd, fx i forbindelse med studie eller arbejde, hvor man dagligt skal bruge det. Er man pendler og skal bruge internet under fx togtransport, er det også denne løsning man skal kigge efter.
Hos Fullrate binder man sig 6 måneder af gangen, og prisen afhænger selvfølgelig af hvilken forbindelse man ønsker. Som de fleste andre leverandører tilbyder Fullrate også at man kan logge ind på deres hjemmeside og følge med i forbruget. Her kan man også se breve fra Fullrate og ændre indstillinger.
Fullrates mobile bredbånd kører på 3G nettet, og i følge Fullrate dækker 3G nettet 80% af den danske befolkning, hvorimod 2G dækker langt størstedelen.
Fullrate tilbyder desuden medarbejderbredbånd, hvor ens arbejdsplads kan vælge at få en samlet løsning hos Fullrate og tilbyde dette som et medarbejdergode, hvorved der spares en del penge i skat.
Fullrate har en fast politik om at være meget billige, men samtidig også have de bedste løsninger. Om løsningerne er de bedste kommer helt an på ens krav til produktet, hvordan det skal bruges osv.
Mobilt bredbånd hos Telia
Telia er også et kendt navn hos de fleste, og er en af de større leverandører i Danmark. Telia leverer telefoni og internet, og er som alle andre teleselskaber også begyndt at levere mobilt bredbånd.
Før man vælger hvilken pakke man skal have hos Telia er det en rigtig god idé at gå lidt i dybden med ens behov for mobilt bredbånd. Mange køber en løsning som er alt for dyr i forhold til det forbrug de har. Jo bedre overblik du selv har over dit forbrug, jo bedre vil du også stå når du skal ud og finde den bedste løsning til dit behov.
Ved at vælge det første og bedste tilbud, er det langt fra sikkert at man får det optimale, da det optimale afhænger helt af ens forbrug.
Hos Telia tilbyder de fire forskellige pakker, som er opdelt efter månedligt forbrug. De er opdelt med 1, 3, 5 og 10 GB månedligt forbrug. Alt efter hvilken løsning man vælger, får man forskellige abonnementspriser og hastigheder. På Telias hjemmeside kan man finde en et skema over de forskellige pakker, så man både kan se en beskrivelse af produktet, men samtidig også finde frem til de totale omkostninger.
Igen er det meget vigtigt at kende ens forbrug, da man nemt får nogle uheldige oplevelser, hvis man ikke har valgt den rette løsning. Bruger man nettet hver eneste dag til at hente meget tunge filer ned, så skal man ikke have en forbindelse med et lavt loft på fx 1 GB om måneden. Det vil blot betyde at når man kommer ud over den ene GB, så skal man betale en fast pris pr. MB, og det løber hurtigt op.
Som flere andre udbydere arbejder Telia på at få lavet et 4G netværk, som vil betyde langt hurtigere forbindelse, og hidtil usete muligheder på nettet, da man nemt og hurtigt vil kunne downloade og uploade, selvom man er på farten, på sin mobiltelefon. Dette vil også have betydning for det mobile bredbånd. Hvornår det endeligt forventes klart vides ikke, men både Telia og flere andre teleselskaber arbejder allerede på at udbygge 4G netværket, så det kan tilbydes.
Hos Telia tilbyder de også mobilt bredbånd i forbindelse med at man køber en bærbar computer. Det kan være en rigtig god mulighed for at få en ret billig bærbar computer, hvis man alligevel skal have mobilt bredbånd samtidig. Som altid er det selvfølgelig vigtigt at se på hvad den samlede omkostning bliver over 6 eller 12 måneder, da det nemt kan løbe op. Normalt starter man med en ret lav pris og får en computer, hvorefter den månedlige pris bliver højere end havde du købt computeren til fuld pris.
Det er altid en god idé at tjekke dækningen i det område man har tænkt sig at bruge det mobile bredbånd mest, da det vil have en stor betydning for ens oplevelse med det nettet. På Telias hjemmeside kan man finde et avanceret kort, hvor man nemt og enkelt kan se hastigheden i ens område.
Mobilt bredbånd hos TDC
TDC må siges at være den største spiller i telebranchen. Alle kender TDC, og de er kendte for deres mange produkter, som både er over almindeligt telefoni, internet, erhvervsløsninger og selvfølgelig også mobilt bredbånd. TDCs bredbånd kører på deres 3G net, men de er ved at bygge ud til 4G.
TDC er af mange kendt som en stor spiller, der måske kan være lidt bureaukratisk og tung at danse med. Dog skal man ikke tage fejl, da TDC også følger med tiden, og faktisk tilbyder nogle ret fleksible løsninger indenfor netop mobilt bredbånd. Faktisk har TDC hele 5 forskellige abonnement typer, som man kan vælge. Det åbner op for de fleste behov, og TDC er en af de spillere, som skal undersøge priser og produkter ved når man er på udgik efter mobilt bredbånd. TDC vil ikke være den rigtige leverandør for alle, men undersøg alligevel altid de aktuelle priser og tilbud.
Deres mindste løsning er på 1 mbit, og som TDC selv skriver, er dette en løsning, som er rigtig god i forhold til de helt små opgaver som surf og mail.
Deres næste løsning er på 2 mbit og kan selvsagt bruges til lidt mere, da hastigheden er dobbelt så stor. Skal man dog arbejde med det mobile bredbånd i sin hverdag skal man have en lidt hurtigere forbindelse, og her til tilbyder TDC faktisk hele 15 mbit til omkring 300 DKK om måneden.
Dette er en suveræn god hastighed, og det er den type produkt man skal se efter, hvis man bruger sit mobile bredbånd i hverdagen, og for eksempel bruger det til at hente tunge filer, billeder osv.
Derudover har TDC også to anderledes løsninger, som man normalt ser hos de helt små selskaber. Den ene er hvor man betaler pr. dag. Her er prisen 29 DKK pr. dag, og så har man adgang til nettet i et døgn med en hastighed på 1 mbit. Dette er en rigtig god løsning, hvis man fx meget sjældent bruger det mobile bredbånd, men kun bruger det i forbindelse med ferie. Samtidig skal man dog være opmærksom på at hastigheden er ret lav, men det er dog en ret god løsning til at tjekke mails i sommerhuset.
TDCs anden fleksible, og lidt anderledes løsning indenfor mobilt bredbånd er en tank selv løsning, hvor man tanker til en dag, 3 dage, en uge eller en måned af gangen, og prisen varierer så derefter.
Den første løsning med 29 DKK om dagen er suveræn god, hvis man fx bruger nettet en dag om ugen i forbindelse med forretningsrejser eller lignende. Bruger man derimod nettet i længere perioder, kan den anden løsning være den bedste mulighed, da prisen pr. dag så bliver billigere.
TDC er en af de store spillere, og de har mange kunder og et stort system. Det anbefales altid at undersøge mulighederne hos TDC, men mange vil finde en passende løsning ved en mindre leverandør. Har man almindeligt telefoni, bredbånd eller mobiltelefon ved TDC – Langt de fleste har på en eller anden måde forbindelse til TDC – så er der mulighed for at hente nogle gode pakkepriser ved at samle alt ens forbrug der.
Mobilt bredbånd hos Onfone
Onfone er et af de mindre teleselskaber, som er kommet i Danmark indenfor de seneste år. Som fx CBB og Telmore er Onfone fokuseret på internettet og har derfor ikke butikker, men sælger udelukkende deres produkter via hjemmesiden.
Onfone bryster sig af at være Danmarks billigste leverandør af mobilt bredbånd, og de har valgt at sælge deres løsninger i tre forskellige pakker, som man så kan vælge alt efter ens forbrug.
Hvis du tidligere har haft mobilt bredbånd er det en rigtig god idé at overveje hvad der var godt og dårligt den gang, og hvordan man brugte det. Ville man have brugt det mere hvis forbindelsen var hurtigere? Var planen kun at bruge det til mails, men det endte med at blive en forbindelse man kørte tunge hjemmesider på i forbindelse med ens arbejde? Alle disse erfaringer kan hjælpe en, når man skal ud og finde en ny løsning.
Har man ikke haft de store erfaringer med mobilt bredbånd kan man se på , hvad ens forventede forbrug vil være og hvad man umiddelbart har af krav til hastighed. Derudover har man måske en idé om budgettet.
Mange af de mindre leverandører af mobilt bredbånd har fået en del af markedet fordi de har været gode til at tilpasse deres produkter, og lave nogle fleksible løsninger. Det kan være at en af
Onfones løsninger passer dig suverænt godt.
Deres første løsning kalder de Mobilt bredbånd Small, hvor hastigheden er 512 kbit/s. Loftet for forbruget er 1GB om måneden. Det er meget tydeligt hvorfor dette produkt kaldes small! Dette er en meget langsom forbindelse, hvor der heller ikke er meget forbrug inkluderet. Til gengæld er prisen også kun omkring 70 DKK om måneden. Løsning kan være god til dem der sjældent bruger det mobile bredbånd, fx i forbindelse med ferie, men som alligevel godt vil have have fleksibiliteten ved at have en forbindelse de kan bruge når de vil.
Deres mellemstore løsninger kaldes – sjovt nok – Mobilt bredbånd Medium, og her er hastigheden 1 mbit/s og loftet for forbruget er 5 GB om måneden. Denne løsning passer lidt bedre til dem der jævnligt bruger forbindelse i forbindelse med arbejde og ferie, og hvor man godt vil have en forbindelse der er til at sidde med, uden at det tager for lang tid at hente hjemmesider.
Den største løsning kaldes Mobilt bredbånd Large og er en forbindelse på 3,6 mbit, hvor loftet for forbruget er 10 GB. Denne forbindelse kan anbefales til folk som måske ikke bruger forbindelsen dagligt, men alligevel ofte. Det kan fx være pendlere, der godt vil sende mails i toget, eller hvis man bruger sine weekenderne i et sommerhus, hvor man godt vil have en ordentlig forbindelse.
Overstiger man det månedlige forbrug hos Onfone betaler man 35 øre pr. MB.
Som altid kan det kun anbefales at man kigger lidt på ens behov, før man vælger løsning. Mange har en tendens til at vælge en langsom forbindelse, fordi de udelukkende ser på pris og den totale pris for bindensperioden, men det er ærgeligt, hvis man alligevel ender op med et produkt der ikke passer til ens behov.
Mobilt bredbånd hos Oister
Oister er et af de mindre selskaber som tilbyder mobilt bredbånd, men faktisk er de en del af 3, som må siges at være en stor spiller. Det betyder samtidig også at Oister kører på 3s net, som de selv har bygget op over årene.
Oister er 3s discount-løsning, hvor fokus er på prisen, men hvor der samtidig er en høj kvalitet i produktet. 3 har selv valgt en stil, som ikke har så meget fokus på pris, men har alligevel ikke ville takke helt nej til det segment, som udelukkende ser på pris.
3s net er flere gange kåret som det bedste til mobilt bredbånd, og det har også medført at Oister af flere medier er kåret til det bedste mobile bredbånd til prisen.
Hos Oister har man valgt at tilbyde en type forbindelse, nemlig en forbindelse på 2 mbit/s. Dog kan man selv vælge om man ønsker binding eller ej. Valget påvirker prisen på selve modemmet, hvis man ikke har et man kan bruge i forvejen. Derudover tilbyder Oister også en tank selv løsning, hvor man kan købe mobilt bredbånd for 1, 7 eller 30 dage af gangen.
Med en ret simpel opbygning af produktet, tilbyder Oister altså et meget fleksibelt produkt, hvor man kan vælge en løsning, som passer en perfekt.
Det kan ofte anbefales at se på de forskellige leverandører, og se om de har et datterselskab, hvor fokus er på discountløsninger. Ofte er det ret gode vilkår og abonnementer, mens teknikken bag er den samme som de større og dyrere løsninger.
Oister er et relativt lille selskab herhjemme, men det har allerede fået opbygget en ret solid kundedatabase pga den kvalitet man får for pengene. Desuden skulle 3 også bruge Oister som et tilbud til de kunder hos 3, der er ved at opsige. I stedet for at miste kunden helt, tilbyder de altså dette billigere produkt.
Et af problemerne med mobilt bredbånd er ofte, at man betaler et fast beløb om måneden, men at ens forbrug varierer meget. Rigtig mange bruger kun mobilt bredbånd i forbindelse med ferie, rejser, kundemøder eller lignende, og det bliver hurtigt en forholdsvis stor post i budgettet i forhold til ens forbrug, hvis man virkelig bruger det sjældent. Derfor kan det altid anbefales at få ens forventede forbrug skrevet ned sammen med hvilke krav man har til løsningen. På den måde har man et langt bedre grundlag, når man skal ud og vælge mobilt bredbånd. I stedet for at vælge det første og bedste tilbud, kan man nu finde den hastighed, det abonnement og den pris som passer bedst til ens forbrug og budget.
Her er Oister ofte en god idé, da man får det mobile bredbånd til en relativ lav pris. Som sagt bruger de fleste mobilt bredbånd som en alternativ netforbindelse, og ikke som hovedforbindelse.
Hastighederne er ved at være i et niveau, hvor man kan bruge dem som hovedforbindelse, men problemerne med dækningen gør, at mobilt bredbånd stadig er en den ekstra forbindelse, som man udelukkende bruger, når man er væk fra hjem og arbejde.
Mobilt bredbånd hos M1
M1 er endnu et mindre teleselskab i Danmark som udelukkende opererer via internettet. De seneste år er der kommet flere af denne typer selskaber, som ikke har fysiske butikker og som på forskellig vis tilpasser deres produkter til kunderne. Som udgangspunkt kan det være en god idé at bruge et af disse selskaber, da de ofte kan tilbyde nogle ret billige produkter, pga deres lave omkostninger.
Generelt kan det sagtens betale sig at se efter produkterne og priserne ved teleselskaberne, der udelukkende opererer via internettet, da de hver især tilbyder produkterne på hver deres måde.
Derfor er der mulighed for at få et abonnement, hastighed og produkt generelt, som passer perfekt til en.
M1 er også begyndt at tilbyde mobilt bredbånd til danskerne, og de har tre forskellige pakker, hvor man så kan vælge den måde, der passer bedst i forhold til ens forbrug og ønsker.
Det første produkt kaldes Mobilt bredbånd Flex, hvor man får en forbindelse med en hastighed på 2 mbit/s. Her betaler man 47 DKK om måneden, og derudover 100 DKK aconto i forbrug, som dækker op til et forbrug på 5 GB, hvorefter det koster 1 DKK pr. MB.
Det andet produkt de tilbyder er noget mere gennemsigtigt. Det kaldes Mobilt bredbånd Mini, og bygger på en forbindelse med en hastighed på 1 mbit/s. Med i prisen er 1 GB forbrug, hvorefter det koster 1 DKK pr. MB. Denne løsning kan specielt godt bruges hvis man løbende bruger det en lille smule, fx i forbindelse med rejsedage med arbejde. Sidder man med tunge hjemmesider kan det dog ikke anbefales, da både forbrugsgrænsen og hastighed ikke gør det interessant.
Den sidste løsning, som M1 tilbyder indenfor mobilt bredbånd kaldes Mobilt bredbånd Turbo, og det er en forbindelse på 5,7 mbit/s, hvor man betaler en fast pris per måned. Her er den øvre grænse for forbruget 20 GB om måneden, og det gør det til en god løsning, for brugerne, der ofte bruger det mobile bredbånd.
En af de gode ting ved M1 er at de offentligt på deres hjemmeside gør opmærksom på, at der kan være problemer med forbindelsen og hastigheden kan svinge. Dette er der ikke mange af teleselskaberne, som tydeligt gør opmærksom på, selvom det er noget som alle udbydere af mobilt bredbånd oplever. Den svingende forbindelse og hastighed kan skyldes flere ting, men det hænger ofte sammen med ens placering. Ofte kan der være en decideret dårlig forbindelse, da ikke hele landet er dækket med den samme hastighed. Dog kan forbindelsen også variere, selvom man er midt i byen, hvis der er mange brugere på den samme mast.
Modsat andre teleselskaber er M1s produkter ikke helt så simple, som fx CBBs produkter. Dette trækker lidt ned i en overordnet vurdering af M1. Sætter man sig dog ind i produkterne, som kan virke lidt mere besværlige end fx CBB, så kan det dog være at man finder det helt rette produkt, som bare passer perfekt til en. Det kan derfor altid anbefales at man sætter sig lidt ind i de forskellige produkter, og ser på mulighederne.
Mobilt bredbånd hos CBB
CBB er et af de mindre teleselskaber i Danmark, som udover mobiltelefoni også tilbyder mobilt bredbånd. CBB, som tidligere var kendt under navnet Club Blah Blah, har meget fokus på pris og tilbyder derfor nogle meget billige løsninger, også på mobil bredbånd.
En af grundtankerne hos CBB er at deres ydelser skal være gennemsigtige. Meget store dele af telebranche kan være meget uoverskuelig, og det er også en af de brancher, som altid har flest utilfredse kunder. Derfor har CBBs tanker med et overskueligt koncept, billige løsninger og intet med småt været taget godt i mod. Selvom CBB stadig er et mindre selskab, har de fat i en god målgruppe.
En af de ting, man oplever som kunde ved CBB, er at de ikke forsøger at binde en, som mange af de andre leverandører gør. For nogle betyder det ikke noget at været bundet fast, men CBB har absolut de bedste produkter til dem, der er meget i mod at blive bundet af længere tid af gangen.
CBB har en ret klar kommunikation, og det er tydeligt at se, når man ser en annonce fra dem. De har, som fx 3, også en sjov vinkel på deres annoncer og netop fokus på at ’Intet står med småt’.
CBB har flere forskellige produkter indenfor mobilt bredbånd. De tilbyder generelt to løsninger, en med 1 mbit/s og en med 2 mbit/s. Deres løsninger ligger på omkring 75 DKK om måneden for den lave forbindelse, og 150 for den høje forbindelse, omend de løbende kører med forskellige tilbud.
Udover dette har de også en lidt anderledes løsning, som man ikke ser mange steder. Det er mobilt bredbånd som et klippekort. Her betaler man 180 DKK om måneden, og har så 10 klip. Et klip svarer til 24 timer, hvor man kan bruge det mobile bredbånd, så der er altså samlet 10 dages mobilt bredbånd.
Klippekortsløsningen er en forholdsvis god idé til dem, som ikke bruger det mobile bredbånd hver dag, men for eksempel bruger det i forbindelse med ferie og arbejde, når man er på farten.
Generelt set ligger CBBs løsninger i den meget billige ende, men det betyder selvfølgelig ikke at de er de bedste. Som altid er det en rigtig god idé at undersøge mulighederne og ikke mindst dækningen. Dækning for alt mobilt bredbånd kan variere rigtig meget, alt efter, hvor man er henne af i landet. Derfor skal man selvfølgelig først sikre sig at CBB kan levere en ordentlig hastighed i ens område.
CBB er kendt for at have nogle ret fleksible vilkår og en god kundeservice. Derudover er det gode til at kommunikere klart ud, have nogle overskuelige produkter og løbende have nogle gode tilbud til eksisterende kunder. Dette tæller selvfølgelig på plus-siden.
Modsat andre leverandører har CBB dog maksimalt 2 mbit/s forbindelse. Man ser efterhånden flere, som tilbyder 16 mbit/s til mobilt bredbånd. Derfor skal man overveje ens forbrug, både hvor meget det er, men ikke mindst hvordan man skal bruge det, før man vælger leverandør. Skal man køre mange tunge systemer og hjemmesider, skal man højst sandsynligt have en hurtigere forbindelse.
Mobilt bredbånd hos 3
3 er en af Danmarks mange udbydere af mobiltelefoni og mobilt bredbånd. 3 har en vinkel, hvor de forsøger at være lidt anderledes, kreativ og ung end for eksempel TDC, som må siges at være den helt store udbyder i Danmark.
Hos 3 har man 5 værdier, som man forsøger at arbejde ud fra og integrere i Deres produkter og ydelser. Det er Fun, Ownership, Reliable, Challenging og Eazy. Generelt kan man også se at de i deres markedsføring kører på nogle lidt anderledes elementer end de andre. De har fx haft brugt den kendte pop-mand Remee i meget af deres markedsføring, da de hovedsageligt henvender sig til de yngre. Derudover har de I deres produktvalg valgt at fokusere på at produkterne er lækre og med mange muligheder. De har blandt andet været en af de helt store spillere med Iphone på det danske marked.
3 sælger også mobilt bredbånd i forskellige løsninger. Udover brandet 3, har de også deres sub-brand som hedder Oister. Her sælges der udelukkende mobilt bredbånd, men det er med fokus på pris. Det er altså ret billigt mobilt bredbånd, men som kører på 3s net. Oister er flere gange kåret som det bedste til prisen.
3s mobile bredbånd kalder de EazyInternet og findes i tre forskellige udgaver, alt efter behovet hos kunden.
Der er tale om:
Med EazyInternet Classic får man 2 mbit/s til en fast månedlig pris(på nuværende tidspunkt 199 DKK).
Derudover har de Freedom, hvor man har en forbindelse på 16 Mbit/s, men hvor man betaler efter hvor meget forbrug man har. Derfor kan prisen variere melem 49 DKK og 399 DKK.
Til sidst er der tale om premium, som kan kaldes ”luksus-udgaven”. Her får man også 16 mbit/s til en fast pris på 299 DKK med frit forbrug.
Hos 3 kører de meget med frit forbrug. Det er dog ikke helt frit, i og med, at der er en øvre grænse på 20 GB om måneden. Når man denne grænse, skal man dog ikke betale mere, men der vil være risiko for at nettet lukket eller at hastigheden sættes væsentlig ned.
Som altid er det en god idé at undersøge mulighederne inden man vælger at investere i mobilt bredbånd. Forbindelsen afhænger meget af hvor det mobile bredbånd bruges. Ofte har man også set eksempler på at leverandører tilbyder internettet med en vis hastighed, men at kunden, så faktisk får en hastighed der er langsommere.
Hos 3 har man den mulighed for, at se dækningen online på et kort. Det kan i hvert fald give en idé om nettet vil virke tilfredsstillende, der hvor man skal bruge det. Generelt har 3 fået ret meget ros for deres netværk, som de selv har bygget op over en række år. Rygterne siger at de også vil være hurtigt ude med at byde på nye typer netværk. Rosen kommer til udtryk gennem en del test, fx hos medier, hvor de bliver kåret som det bedste.
Et alternativ til 3 kunne være Oister, som er Deres eget produkt, og kører på samme netværk.
Fullrate bredbånd
Fullrate leverer markedets billigste bredbåndsløsning, og som samtidig er af en højeste kvalitet. I april 2006 lancerede Fullratebredbånd m. Internet og fastnet telefoni i Storkøbenhavn, og siden da har Fullrate bredt sig stødt ud i Danmark. I år 2008 blev Fullrate landsdækkende, og de holder stadig markedets bedste priser for en samlet bredbåndsforbindelse med Internet og fastnets telefoniløsning. Kernen i Fullrate er altid enkle løsninger, til en fast lav pris.
Fullrate tilbyder altid bredbåndsforbindelse med et telefonabonnemt, hvor der er tjenester som ‘Vis nummer’, ‘Viderestilling’, ‘Saldomaksimum’ og ‘Skjul nummer’ inkluderet i prisen. Kunderne får derudover mulighed for at udvide deres abonnement med ydelser så som ‘Sikkerhedspakke’, ‘Fri telefoni’ og ‘Udlandspakke’.
Med Fullratebredbånd, får kunden altid ubegrænset Internet adgang, døgnet rundt, hvor hastigheden begynder fra 4 Mbit/s, og strækker sig helt op til 40 Mbit/s. Priserne starter fra 179 kr. pr. måned, og det er altid inklusiv et telefonabonnement. Der er adgang til kunde support, hvor der følger detajleret vejledninger med, og der er selvfølgelig også teknisk support via email eller telefon.
Hvis kunden vil vide hvor hurtig hans/hendes nye forbindelse er, så tilbyder Fullrate også hastighedsmåling af bredbåndsforbindelsen. Derved er kunden sikret at kunden får det han/hun betaler for.
Som standard, stiller Fullrate en standard router med i kundebestllingen, hvor kunden kan tilslutte sin computer. Kunden skal dog selv anskaffe sig en switch, hvis han/hun ønsker at tilslutte flere computere med kabel. Det er derudover også muligt, at få en trådløs forbindelse, så man kan sidder hvor man vil i sit hjem med sin laptop uden at skulle tænke på kabler. Når kunden bestiller sin kommende bredbåndsforbindelse hos Fullrate, vil kunden få mulighed for at tilvælge det nødvendige udstyr til en trådløs Internet forbindelse. Dette koster en smule mere end standard routeren, der kræver kabel forbindelse til computeren. Hvis kunden ønsker en trådløs hastighed over 20 Mbit/s, kræver dette en speciel trådløs router. En såkaldt VDSL router, og den kan ikke fravælges i bestilligen.
Som standard løsning, så hører der en fast IP adresse med til alle produkterne Fullrate tilbyder. Har kunden brug for flere IP adresser, skal dette tilkøbes, hvor der følger ekstra udstyr med. Det ekstra udstyr der følger med er nødvendig, og kan ikke fravælges.
Bredbåndsproduktet for Fullrate er baseret på ADSL2plus, som er en efterfølger til den almindelige ADSL teknologi. ADSL teknologien er den mest udbredte i Danmark, og i resten af verden.
ADSL2plus forbindelserne stammer fra kobberforbindelser, og disse forbindelser kvalitetssikres. Så telefoniforbindelsen forbliver urørt af kundens Internetforbrug.
Fullrate’s sikkerhedspakke består af:
- Anti virus/spyware værktøj
- Anti phishing
- Firewall
- Forældrekontrol
- Spamkontrol
- Automatiske opdateringer
Dette er med til at sikre kundens færd på Internettet, og læsning af emails. Internettet og emails er desværre begyndt at blive inficeret med diverse vira, og det er derfor vigtigt at kunden sikrer sig bedst muligt over for evt. angreb. Derudover har forældre også kontrol over hvad der må ses på Internettet, hvilket kan være nyttigt hvis man har børn og/eller unge der er nysgerrige hvad
Internettet kan byde på. Sådan en sikkerhedspakke koster 25 kr. pr. måned, og pakken bliver leveret af F-Secure, som har gået op i sikkerhed siden 1988.
Bredbånd hos Dansk Net
Dansk Net er en af Danmarks mange leverandører af bredbånd, som derudover også leverer ydelser indenfor IP telefoni og TV.
Gennem de seneste år har en lang række virksomheder poppet op som alternativer til de store udbydere, herunder hovedsageligt TDC. Dansk Net skriver ligefrem på Deres hjemmeside at de vil være et alternativ til TDC, ved at tilbyde de bedste og billigste løsninger. Omend dette er noget, som alle de mindre udbydere markedsfører sig gennem, så har Dansk Net trods alt været her siden 2005, og er efterhånden godt etableret.
Dansk Net forsøger at arbejde med en ret simpel priskommunikation og kører derfor med nogle faste pakker, hvorved man kan vælge den løsning der passer bedst til ens behov. Priserne varierer fra 169-249 DKK og hastighederne varierer 3-20 Mbit/s. Man skal dog også være opmærksom på at der er et gebyr på 99 ved oprettelse af bredbånd hos Dansk Net, dog får man udstyret med gratis og dette skal der altså ikke betales ekstra for.
Modsat en del andre leverandører har Dansk Net valgt at have en decideret prisliste over alle tænkelige ydelser, og dette tæller bestemt på plussiden i en overordnet vurdering af dem.
Ved en mindre undersøgelse af kundernes tilfredshed, er kunderne ret tilfredse med Dansk Net. Det er blandt andet ting som god og hurtig service der går igen. Dette er normalt en branche med meget uigennemsigtige priser og en stor grad af utilfredse kunder. Netop på disse punkter klarer Dansk Net sig ganske godt.
Generelt har Dansk Net, udover servicen, også fokus på at have nogle lave priser, så de kan følge med i den konstante priskrig. På grund af den konstante priskrig på området, er mange tilbøjelige til at vælge udbyder kun pga prisen. Det er blevet normalt at man kan få bredbånd, og beslægtede produkter og ydelser, til ret lave priser, men det er vigtigt at man som forbruger ikke kun har kig på dette.
Dansk Net er en af de leverandører, som har fundet et godt leje mellem kvalitet og pris, og som er gode nok til at levere nogle billige løsninger af en god kvalitet. Førend man vælger udbyder, og også bare hvilken type abonnement man ønsker og krav man har til sin kommende internetforbindelse. Altså, hvad skal den bruges til, hvor mange skal være på samtidig, skal det være trådløst osv. Alt dette er noget man bør overveje inden.
I lige netop tilfældet med Dansk Net har de rygte for at have en utrolig god service. Dette kombineret med deres overskuelige hjemmeside og udspecificerede prisliste gør at man ret nemt kan finde frem til en løsning, som passer til ens behov. Det er altid en god idé at undersøge ens kommende leverandør af bredbånd. Det gælder uanset om det er privat eller erhverv, om man skal bruge en basic forbindelse, eller en super hurtig forbindelse. Dette kan som regel gøres ved at søge lidt på nettet, men også ved at kontakte selskabet og spørge lidt ind til deres løsninger og deres fleksibilitet.
Mobilt bredbånd bliver stadig mere udbredt
En af de helt store tendenser indenfor internet, er udbredelsen af mobilt bredbånd. De seneste år har både kvaliteten i forbindelserne og hastigheder haft en sådan udvikling at det er blevet et reelt alternativ til en fast forbindelse i hjemmet. Samtidig er prisudviklingen også gået den rette vej, set fra en forbrugersynsvinkel.
Mobilt bredbånd fungerer på den måde, at man har en lille USB-stick som isættes i computeren. Herefter kan man nemt og enkelt koble sig på nettet. Flere nyere bærbare har også mulighed for at sætte et simkort direkte i dem, så man ikke skal have et eksternt USB-stick. Mange af disse computere sælges ofte med mobilt bredbånd, hvor det er muligt at få en forholdsvis billig computer nu, hvorimod man løbende skal betale for det mobile bredbånd og altså binde sig til et abonnement.
En af de helt basale grunde til at mobilt bredbånd har opnået en stor popularitet, er selvfølgelig den store fleksibilitet som det nu en gang giver. Internettet er en stor del af de fleste hverdag, både privat og på arbejde. Den fleksibilitet det giver at være online hele tiden, alle steder og mens man er på farten er meget brugbar, og giver nogle muligheder i forbindelse med fx forretningsrejser.
En af ulemperne ved mobilt bredbånd har i lang tid både været de hastigheder der har været til rådighed samt ikke mindst dækningen. Hastighederne var i startet ret begrænsede, men de seneste år er det gået rigtig stærkt og det er nu muligt at få rigtig hurtige forbindelser som kan dække langt de flestes behov.
Dækningen hos de forskellige internetudbydere bliver selvfølgelig også stadig bedre, og langt størstedelen af Danmark dækkes nu. Der er dog stadig problemer med både udsving og steder, som simpelthen ikke dækkes ordentligt. Det mobile bredbånd kører på net via antenner, som oftes opsættes i byområder. Byerne er bedst dækket, og selskaberne udvikler deres net i forhold til befolkningstætheden. Det betyder at områder, hvor der ikke bor mange er dårligt dækket. Det gælder fx også sommerhusområder langs kysterne.
Netop på ferier bruges mobilt bredbånd enormt meget. Dog er det vigtigt at tjekke både dækning og hastighed i de områder man har tænkt sig at bruge det mobile bredbånd, førend man binder sig til et abonnement. Mange køber det mobile bredbånd med en tanke om, at de kan være online alle steder, hvilket langt hen af vejen også er rigtigt. Dog er der enorm stor risiko for at ramme områder, hvor nettet ikke fungerer ordentligt på grund af dårlig dækning.
Der findes efterhånden en del udbydere af mobilt bredbånd, og det giver mange forskellige abonnementstyper, hastigheder og priser. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i ens behov og ønsker før man vælger ens løsning.
Abonnementer findes i mange forskellige former, og der er både mulighed for at betale en fast beløb for en fast ydelse, men også klippekort og tank-selv-muligheder findes også. Med de mange muligheder kan man nemt finde en løsning, som passer til ens behov.
Kort og godt om bredbånd og ADSL
ADSL er den mest almindelige type bredbånd i Danmark, og den type man ofte møder på både kontorer og i private hjem. ADSL bredbånd kan fås via et almindeligt telefonstik i væggen eller modem, som mange internetudbydere leverer gratis. Mange udbydere tilbyder billig bredbåndsforbindelse i dag, og du kan sammenligne mange af disse priser på internettet.
ADSL er kort fortalt en måde at transportere data på via kobberledninger, som munder ud i telefonstikket i hjemmet. Noget af det der gjorde udbredelsen af ADSL hurtig og bredt forankret var, at denne type internet kunne køre på de eksisterende kobberledninger som der lå i jorden og samtidig give en langt højere hastighed end tidligere tilbud. Da ADSL først kom til benyttede mange selskaber de eksisterende ledninger, som også blev brugt til telefoner, men der var også flere selskaber, der valgte selv at trække kabler, og på den måde tilbyde endnu bedre hastigheder.
Der er tale om en asymmetrisk forbindelse, hvilket egentlig bare betyder at hastigheden hver vej(sende og modtage) normalt er forskellig, og normalt er det en højere hastighed man modtager med end man sender.
Hvilken hastighed man har afhænger helt af den udbyder man vælger, hvilke pakker de tilbyder og somregel kan det også have noget med placering at gøre. Det er ikke alle selskaber der tilbyder lige hurtig forbindelse alle steder i landet. Det er faktisk sådan at der ikke er nogen selskaber der tilbyder ADSL, som er forpligtet til at levere i alle områder, netop da der kan være grunde til at de ikke kan. Oftest er det fordi, der ikke er kobberledninger tilgængeligt, hvis der er for mange abonnementer på kablet eller hvis kvaliteten af kablingen ikke overholder selskabets krav.
Der udbydes mange forskellige hastigheder, og hvilken hastighed man skal vælge, kommer udelukkende an på ens forbrug og ens budget. Mange vil selvfølgelig have en billig bredbåndsforbindelse, men det er ikke kun prisen man skal se på. De seneste år, er der dukket rigtig mange selskaber op, som tilbyder ekstremt billigt internet. Oftest er disse selskaber helt fine, og kan levere en god forbindelse til en konkurrencedygtig pris, men man skal altid undersøge markedet.
Rigtig mange bruger internettet i deres hverdag, både på arbejde og I hjemmet. Ofte er det ikke kun surfing i fritiden, men konkrete opgaver der løses, som fx ved brug af netbank. Mange af disse opgaver, specielt dem i forbindelse med arbejde, kræver at man har en solid forbindelse, som ikke jævnligt giver udsving eller går ned.
Det er altid en god idé at undersøge selskaberne på nettet, og se om andre har haft gode eller dårlige oplevelser med det selskab man overvejer. Derudover kan man også gøre noget, når man først har fået internet. Man kan blandt andet tjekke ens internet hastighed, og se om den er som lovet. Man har set flere eksempler på at der loves en vis hastighed, men det når alt kommer til alt, er forbindelsen langsommere end det man betaler for. Problemet med dette, er at mange ikke tjekker det.
Leave a Reply